tanácsadás

Szeretnénk megoldásokat találni a kismamák és a kisgyermekes családok számára.Hasznos információk a gyermekek pihenéséről.Tanácsok mellyel könnyebbé tehetjük a gyermek nevelést.Eligazítások a biztonságos gyermekneveléshez.

Indafotó képek

Címkék

2012 (3) 2013 (5) 2014 (4) 2015 (5) ágynemütartós (11) ajándék (2) állapotos (10) állítható (13) altató (5) altatódal (3) anya (2) apa (1) autósülés (2) baba (18) babaágy (7) bababolt (14) babahinta (2) babakocsi (4) babaszoba (20) babymarket (27) bicikli (3) bicikli bolt (3) bicikli webshop (3) biztonsági (3) biztonsági autós gyerekülés (1) biztonsági gyerekülés (1) bölcső (6) Concord (1) család (30) császármetszés (1) csecsemő (10) cybex (1) easy go (2) egészséges (6) emlék (1) etetőszék (2) fertőzések (2) fotel (1) fürdőzés (2) futóbicikli (3) gyerek (2) gyerekágy (16) gyerekágyak (11) gyerekjáték (7) gyerekszoba (16) gyerekülés (3) gyermek (22) gyermekülés (2) hírek (16) ifjusági ágy (3) ifjúsági ágy (8) isofix (1) járóka (5) játék (8) játékhíd (1) játékok (6) kanapé (1) kerékpár (2) kerékpár webáruház (2) kerékpár webshop (2) Kiddy (1) kikapcsolódás (7) kiságy (16) kiságyak (7) kismama (14) kismamazene (3) kisszék (1) kókuszmatrac (3) közösség (2) levegőzés (5) magasság (1) magzat (7) Maxi-Cosi (1) meglepetés (2) mikor sétáljunk (4) Moodd (1) noby (7) pihenőszék (1) plüssállat (2) plüssfotel (1) Quinny (1) quinny (2) Reboard (1) rezgő (1) roller (1) rosszul alszik (7) rosszul eszik (1) séta (2) (1) sport babakocsi (4) strand (1) szabadidő (11) szivacs (1) szivacsfotel (2) szivacskanapé (1) szivacsmatrac (11) szopipárna (1) szoptatóspárna (1) szülés (2) tanácsok (13) táplálkozás (2) társaság (1) terhes (8) terhespárna (2) terhesség (7) terhességi teszt (1) tricikli (1) tuning (1) újszülött (5) ülésmagasító (1) ünnepek (1) utazás (1) utazóágy (4) várandós (10) vicces (2) zene (2) zenélő (1) Címkefelhő

Milyen cumisüveget vegyek, miket kell róla tudni?

2012.03.11. 16:21 - Baby Market

  Mit jelent hogy Bpa mentes a cumisüveg?

Lassan a közhelynek érezhetjük: a kisbabák számára a legelőnyösebb az anyatejjel való táplálás, a szoptatás. Természetesen ez így is van, már amennyiben ez megoldható – gondolhatja most sok kismama. Mert sajnos nem mindenkinek adatik meg a nyugodt szoptatás öröme. 
Ma már minden fajta cumit és cumisüveget lehet kapni. Minden életkorhoz megfelelőt. A cumisüveg készülhet üvegből és műanyagból. A cumi rész anyaga szerint lehet szilikonos és latex. A formájuk szerint is van rengeteg, sima, fogszabályozós, a különféle italok szerint is lehet teás és tejes, és ma már van variábilis cumi is. Ezen nem lyuk, hanem kis vágás van. Ez a sűrűbb dolgokhoz nagyon jó. A latex cumi anyaga puhább ezért akik sokat rágják ez a kényelmesebb, de  nem javasoljuk, hiszen egy idő után  az anyaga nyúlós lesz, és az íze is rossz, minél többször van kifőzve annál hamarabb válik nyúlóssá. A szilikonos keményebb anyagú, így van aki többet is szétrág belőlük. Cumisüvegből nem kell sokat venni, de a cumiból annál többet. Aztán később ez a modernebb cumisüvegek esetében cserélhető a csőrös végre, főleg a kakaós korszakban.  A főzelékeket már célszerűbb kanállal etetni. 
A cumik terén is megkülönböztetünk többfélét is hiszen ma már kapható külön játszós és alvós cumi is. A legszembetűnőbb különbség a kettő között, hogy a játszósnak van füle az alvósnak pedig nincs azért, hogy a kisbaba a kezével ne tudja kiverni a szájából, hisz arra minden bizonnyal felébredne.

 

Biztonságosak-e  a műanyag cumisüvegek?

 

A biszfenol-A (BpA) egy kémiai termék, melynek használatával keményítik a műanyagot. Kutatások megkérdőjelezték azon cumisüvegek biztonságát, melyek BpA-t tartalmaznak.

Kell-e aggódnunk tehát a műanyag cumisüvegek BpA tartalma miatt? A válaszom : NEM
Rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, a jelenlegi BpA-nak való kitevési szintek nem jelentenek azonnali kockázatot a gyermekek vagy csecsemők egészségére. Ennek ellenére, 2008-ban kiadtak egy jelentést, mely aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, miszerint a BpA befolyásolja az agyat és hatással van a magzat, a csecsemő és gyermek viselkedésére és prosztatájára.

Ha babádnak olyan cumisüveget szeretnél vásárolni, mely nem tartalmaz BpA-t, kerüld a polikarbonát anyagú (PC, a háromszög szimbólumban 7-es jelölés) termékek. Helyettük válaszd a biztosan BpA-mentes cumisüveget vagy polipropilén anyagút (PP, a háromszög szimbólumban 5-ös jelölés). Én leggyakrabban a 0% BpA , és A BpA FREE felirattal találkoztam.
Kutatások még nem bizonyították a közvetlen veszélyt, de addig is válasszuk inkább a biztonságosabb BpA mentes termékeket. Amennyiben mégis aggódnál a baba egészsége felől úgy ajánlom az üvegből készült cumisüveget, persze itt a törés veszélye miatt aggódhatunk egy kicsit.


        A cumisüveggel kapcsolatos tudnivalók


A fertőtlenítésre újszülött korban van szükség kb 6 hetes korig. Később már nem fontos fertőtleníteni megteszi az alapos mosogatás is. Korábban azért volt fontos, mert a  városok által nyújtott hálózati víz nem volt olyan tiszta, mint most.

Az új cumisüvegeket fertőtleníteni kell forró vízben, öt percen keresztül. Aztán moshatod mosogatógépben vagy kézzel forró vízben, mosogatószerrel. Ilyenkor fontos jól kiöblíteni, hisz nem mosószert szeretnénk itatni babánkkal.
Cseréld ki az üvegeket vagy cumikat, ha észreveszed, hogy bizonyos modellek nem felelnek meg a gyerek igényeinek. 
Cseréld ki az üveget, ha meg van repedve vagy horpadt.
A cumisüvegek tisztántartásához mindenképp vásárolj cumisüveg mosó kefét.
A műanyag cumisüveget is cseréld ki, ha repedt, törött, kifakult vagy kellemetlen szaga van.
A cumiját akkor cseréld ki, ha kifakult vagy károsodott (egy károsodott cumi fulladásveszélyt jelenthet), vagy ha a tej hamar kifolyik belőle. Az csepegés tesztelése érdekében fordítsd a palackot fejjel lefelé. Csak néhány csepp tej kell kifolyjon, nem szabad, hogy ömöljön belőle a folyadék. Ha több is kifolyik, azt jelenti, hogy a lyuk túl nagy, és gyermeked több tejet kap, mint amennyit le tud nyelni. Amennyire szüksége van úgy is kiszívja magának, nem kell beleönteni.

Jobb betartani akár a műanyag, akár az üveg cumisüveg mellett döntenél: nem ajánlatos mikrohullámú sütőben hevíteni egyiket sem, mert az üveg könnyen túlhevülhet. Ezt a problémát a műanyag sem oldja meg, hiszen az anyatej mikrohullámú sütőben való hevítése egyébként is ellenjavallt, hiszen mindkét esetben egyenetlenül melegszik fel a tej, amellyel a csecsemő leforrázhatja a száját és a torkát.

Ma már mindenféle elektromos kiegészítő készülékekkel tehetjük egyszerűbbé a cumisüveg korszakot. A fertőtlenítéshez kaphatóak sterilizáló készülékek, a melegítéshez való készülékek és melegen tartáshoz cumisüveg melegítők, termoszok.

Baby Market




A bejegyzés trackback címe:

https://babymarket.blog.hu/api/trackback/id/tr314309814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása