tanácsadás

Szeretnénk megoldásokat találni a kismamák és a kisgyermekes családok számára.Hasznos információk a gyermekek pihenéséről.Tanácsok mellyel könnyebbé tehetjük a gyermek nevelést.Eligazítások a biztonságos gyermekneveléshez.

Indafotó képek

Címkék

2012 (3) 2013 (5) 2014 (4) 2015 (5) ágynemütartós (11) ajándék (2) állapotos (10) állítható (13) altató (5) altatódal (3) anya (2) apa (1) autósülés (2) baba (18) babaágy (7) bababolt (14) babahinta (2) babakocsi (4) babaszoba (20) babymarket (27) bicikli (3) bicikli bolt (3) bicikli webshop (3) biztonsági (3) biztonsági autós gyerekülés (1) biztonsági gyerekülés (1) bölcső (6) Concord (1) család (30) császármetszés (1) csecsemő (10) cybex (1) easy go (2) egészséges (6) emlék (1) etetőszék (2) fertőzések (2) fotel (1) fürdőzés (2) futóbicikli (3) gyerek (2) gyerekágy (16) gyerekágyak (11) gyerekjáték (7) gyerekszoba (16) gyerekülés (3) gyermek (22) gyermekülés (2) hírek (16) ifjusági ágy (3) ifjúsági ágy (8) isofix (1) járóka (5) játék (8) játékhíd (1) játékok (6) kanapé (1) kerékpár (2) kerékpár webáruház (2) kerékpár webshop (2) Kiddy (1) kikapcsolódás (7) kiságy (16) kiságyak (7) kismama (14) kismamazene (3) kisszék (1) kókuszmatrac (3) közösség (2) levegőzés (5) magasság (1) magzat (7) Maxi-Cosi (1) meglepetés (2) mikor sétáljunk (4) Moodd (1) noby (7) pihenőszék (1) plüssállat (2) plüssfotel (1) quinny (2) Quinny (1) Reboard (1) rezgő (1) roller (1) rosszul alszik (7) rosszul eszik (1) séta (2) (1) sport babakocsi (4) strand (1) szabadidő (11) szivacs (1) szivacsfotel (2) szivacskanapé (1) szivacsmatrac (11) szopipárna (1) szoptatóspárna (1) szülés (2) tanácsok (13) táplálkozás (2) társaság (1) terhes (8) terhespárna (2) terhesség (7) terhességi teszt (1) tricikli (1) tuning (1) újszülött (5) ülésmagasító (1) ünnepek (1) utazás (1) utazóágy (4) várandós (10) vicces (2) zene (2) zenélő (1) Címkefelhő

A kórházak érdeke a több császármetszés

2012.07.25. 07:37 - Baby Market

Címkék: hírek család terhesség újszülött szülés kismama magzat baba terhes császármetszés állapotos babymarket

császármetszés.jpg

 Néhány nagy amerikai biztosítótársaság kampányt indított a 39. hét előtt végzett szülésindítás és a programozott császármetszés ellen.

  "Kényelmetlen? Itt nyom, ott nyom? Nem tudsz tőle jól aludni? Túl nagy lesz a pocakod? Vegyük ki!" Egyáltalán nem ritka az Egyesült Államokban, hogy minden egészségügyi indok nélkül már akár a terhesség 37. hetében megindítják a szülést, vagy császármetszést végeznek. Egyre erősödik ez a tendencia, annak ellenére, hogy a terminus előtt indított szülés és császármetszés igen kockázatos művelet. Az Egyesült Államokban jelenleg a császármetszés a leggyakrabban végzett műtét. (Ma már minden harmadik szülés császármetszéssel végződik.) Ennek egyik oka, hogy egyre gyakoribb a korai szülésindítás. Az indításra, műtétre a terhesség egyre korábbi szakaszában kerül sor, így egyre nagyobb a további beavatkozások kockázata, és a babák egyre sérülékenyebbek.A biztosító bekeményítEgy átlagos császármetszés 24 300 dollárba, míg a sima szülés 15 200 dollárba kerül. A biztosítótársaságok - hiszen az ő pénzük forog kockán - felfigyeltek az emelkedő költségekre. Az Aetna, az Egyesült Államok harmadik legnagyobb biztosítótársasága nagyon egyszerű megoldást talált: a császármetszés és a hüvelyi szülés árát közel egyenlő összegben határozza meg. Így megszűnik a kórház anyagi érdekeltsége. A Cigna is hasonló intézkedéseket hozott, ráadásul bónuszpontokat ígért azoknak a kórházaknak, amelyek csökkentik a 39. hét előtti szülésindítások vagy császármetszések arányát. A biztosítók az anyák számára is készítenek felvilágosító oktatóanyagokat és filmeket.- Először azt mondtuk, rendben, indítsuk pár nappal a 39. hét betöltése után! - mondja Eliot Main, a California Pacific Medical Center szülész-nőgyógyász főorvosa. - Aztán azt, hogy próbáljuk a 38. héten, aztán a 37.-en. Évről évre haladtunk visszafelé...Több oka van annak, hogy emelkedik a császármetszések aránya és a szülésindítások száma. A nők ma idősebb korukban szülnek, az orvosok és a páciensek keresik a kényelmes megoldást, és a biztosítótársaságok is többet fizetnek a beavatkozásokért. Miközben - tévesen - azt gondoljuk, hogy a császármetszés a hüvelyi szülés biztonságos alternatívája.Mindent a kényelemért?- Az egyén és a társadalom is a kényelemre törekszik - mondja Patricia Stephenson szülész, a Cigna munkatársa. - Ha egy pici probléma merül fel a terhességgel kapcsolatban, vagy ha már kényelmetlenséggel jár az anya számára, azt mondjuk: Persze! Miért ne? Fejezzük be! Vagy: Vegyük ki a babát!A szülésindítás vagy a császármetszés természetesen indokolt lehet, ha veszélybe kerül az anya és/vagy a baba egészsége. A császár elkerülhetetlen például harántfekvés vagy elöl fekvő lepény esetén, vagy ha az anya magas vérnyomással küzd. Ám ezek az esetek nem fedik le a 33 százalékos császárarányt, és azt sem igazolják, hogy a szülésindítások száma indokoltan nőtt két évtized alatt a duplájára. 

 

 Civil kurázsi:A San Diegó-i Jill Arnold orvosa kijelentette: túl nagy a baba, időzített császármetszéssel kell majd világra hoznia. A vajúdás megindult a műtét időpontja előtt, Jill minden komplikáció nélkül megszülte a kis Maggie-t, majd két év múlva egy független szülőotthonban Mollyt. Mivel nagyon sok hasonló történetet hallott, létrehozta a The Unnecesarean című weboldalt, ahol az érintett szülők közzétehetik a történetüket.- Az orvosok rengeteg anyát terelgetnek különböző indokokkal az indított szülés vagy a tervezett császár felé. De ha alaposan megvizsgáljuk, kiderül, hogy nincs is a háttérben egészségügyi ok - mondja Jill.Az utóbbi időben egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy a 39. hét előtt indított szülés veszélyezteti a magzatot. A 38. héten kétszeres, a 37. héten négyszeres a megszületés utáni komplikációk (többek között a légzési zavar, a fertőzés) kockázata. Az indítás ráadásul hosszabb és fájdalmasabb vajúdáshoz vezet, és sokkal több beavatkozás válik szükségessé, mint a természetesen indult szülések esetében. A statisztikák azt is igazolják, hogy kétszer annyi indított szülés végződik császármetszéssel, mint természetesen indult szülés. A szintén civil Leapfrog Group felmérése szerint a 39. hét előtt elvégzett császármetszések vagy indított szülések 14 százalékára minden orvosi indok nélkül került sor az elmúlt évben.Szervezhető munkarend kontra egészséges baba?A biztosítótársaságok szakemberi szeretnék mielőbb tisztán látni, hogy mi motiválja az orvosokat abban, hogy megindítsák a szülést, vagy idő előtt császármetszést végezzenek. A császármetszés nemcsak jobban fizet, hanem még kényelmesebbé is teszi az orvosok életét. Könnyebb kialakítani a munkarendet, ha programozott szülések és műtétek időpontjai kerülnek a naptárba. Ráadásul biztos, hogy ilyenkor kéznél van a gyerekorvos, aki szintén fölveszi a honoráriumot. Szeretnék elkerülni a műhibapereket, úgy gondolják, jobb, ha biztosra mennek. Ebből következik, hogy sok intézmény elzárkózik a császármetszés utáni hüvelyi szülés lehetőségétől is.

 

 

És itthon?Itthon még nem harapózott el a "kényelmetlen már, vegyük ki!" hozzáállás a kismamák körében, bár egyre többen érzik úgy, hogy a császármetszés a hüvelyi szülés egyenértékű alternatívája. Ami meglepő, hogy ennek ellenére a császármetszések aránya több kórházban is meghaladja a 40 százalékot, sőt van, ahol a babák több mint fele császármetszéssel születik. (Az adatokat megtalálod a Szülészetkeresőben.) Valószínű, hogy ha Magyarországon is magánbiztosítók kezében lenne az egészségügy, itt sem szabadulhatna el ilyen mértékben a beavatkozások és a császármetszések száma. Addig pedig dől a pénz a lyukas vödörbe, miközben egyre több komplikációra, kellemetlenségre és fájdalomra számíthatnak anyák és persze az újszülöttek is. A cikk a Businessweek írása alapján készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://babymarket.blog.hu/api/trackback/id/tr334676480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása